Ásó, kapa, CSOK

2016. május 17. | Jót mosolygunk, mikor a beszélgetés közben megszületik ez a mondat. S Kovács László és Takács Attila , a TREND ingatlanügynökség képviselői picit elgondolkodnak, hogy jó lesz-e címnek. De sebaj, az írói szabadság velem van, s én így döntök. Figyelemfelkeltésként szánom, hiszen a klasszikus fogadalom szavai mára-picit ugyan ijesztően-, átváltoztak.

Mire is utalunk?

Jól tudjuk, hiszen sokan megéltük a rózsaszín, szerelmes, örökké együtt korszakot, amikor az ember valóban úgy gondolja, hogy az élete elképzelhetetlen a másik nélkül. S ez csodálatos dolog, de aztán telnek az évek, s bármennyire is kiábrándítónak tűnhet, jönnek a szürke hétköznapok, a megoldandó problémák, a gyereknevelési dilemmák…S mai tendencia, hogy a megkötött házasságok több mint fele válással végződik. Legyünk tehát körültekintőek, amikor új közös otthonunk megteremtése kapcsán felmerül a CSOK felvételének lehetősége!

Laci és Attila gyorsan hozzáteszik, hogy senkit nem szeretnének elriasztani, hiszen vannak olyan párok, akik a gyermekvállaláson is túl, stabil érzelmekkel, bátran belevághatnak az álmaik megvalósításába, s ehhez jó lehetőség lehet a CSOK.

Mindenképpen szólnunk kell azonban az esetleges buktatókról. Éppen most derült ki például, hogy a nem kellő állami tájékoztatás miatt a bankok olyan ingatlanok megvásárlására is megítélték a CSOK-ot, ahol osztatlan közös tulajdon volt, s a folyósított összeget, most egy összegben, kamatostól kell az igénylőknek visszafizetni.

Megint csak viccesnek tűnő, de nagyon is komoly megállapítás, hogy ma sokszor a lakáshitel 20 éve jobban összeköt, mint a házasság, s most felért a csúcsra a CSOK, hiszen az kerül fel a tulajdoni lapra elsőként. 10 évig a magyar állam javára elidegenítési tilalom lesz érvényben az ingatlanon, s ha mégis eladás történik, akkor a felvett pénzt egy összegben, kamatokkal, 60 napon belül kell visszafizetni.

Térjünk át egy olyan témára, ami talán többeket érinthet, hiszen azt mondjátok, nem egyszer előfordul, hogy a vevő vagy eladó nincs tisztában az ingatlan vétel-eladás egyéb költségeivel.

Így igaz, nézzük hát sorra:

 • Az eladónak, mai szabályok szerint rendelkezni kell egy ún. energetikai tanúsítvánnyal, ami lakás esetén 12.000-15.000 Ft, ház esetén: 20.000-25.000 Ft lehet.
 • Eladás előtt be kell szereznie a földhivataltól egy tulajdoni lapot, amivel igazolni tudja, hogy az eladásra kínált ingatlan valóban az ő tulajdonában van, s az esetlegesen ráterhelt tételek is kimutathatóak. Egy hiteles tulajdoni lap: 6.250 Ft.
 • Az eladónak a megkapott vételár után (amennyiben öt éven belül szerezett ingatlant értékesít) adóznia kell. A befolyt összeget mindenkor az éves adóbevallásban kell bevallani, és így az eladás évét követő évben kell az adót megfizetni.
  Az adó esetén elmondható, hogy annak mértéke a szerint alakul, hogy lakás/családi házas ingatlanról, vagy egyéb ingatlanról (telek, garázs, üdülő, stb.) beszélünk. Az adó alapja a vételár, amelyből az átruházás költségeit le lehet vonni. Ezt követően lehet amortizálni attól függően, hogy a megszerzéstől számított hányadik évben adja el az eladó az ingatlant, az adó mértéke pedig 16%.
   

Adóalap lakás/családi ház esetén:

 • S az eladót terhelő költség még az ingatlanközvetítői jutalék, ha irodán keresztül sikerül az értékesítés. Ez minden esetben egyéni megállapodás kérdése.

A vevő részéről, ha készpénzben történik az adás-vétel, akkor egyszerűbb, hiszen nincsenek banki járulékos költségek.

 • adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd ügyvédi munkadíja
 • földhivatali eljárási díj, bejegyzés illetéke: 6.600 Ft
 • esetleges bankhitelhez kapcsolódó költségek (ez a választott pénzintézettől függő tétel),
 • vagyonszerzési illeték: 4%. (első lakáshoz jutó, 35 éves kor alattiaknak 50 % kedvezmény, vagyis az illeték 2%)

Az illetékre a NAV-tól részletfizetési kedvezményt lehet kérni, amit általában 12 hónapra meg is adnak. Fontos azonban tudni, hogy a NAV minden esetben felülvizsgálhatja a vételárat, s felülbírálhatja az összeget. Ezt azoknak fontos tudni, akik esetleg a kulcsátadás után rögtön felújításba fognak, s még az illeték kiszabása előtt megszépítik otthonukat. Nekik javasolja a TREND Ingatlanügynökség, hogy készítsenek fotókat az eredeti állapotról, s tegyék el a keletkező számlákat. Így elkerülhetik az esetleges kellemetlenségeket, s azt, hogy a felújított lakás után szabja ki a NAV az adót.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy látogasson el weboldalunkra / http://www.trend-ingatlan.hu// , ahol egyre bővülő kínálatunk mellett az itt érintett adózás témában is további információkhoz juthatnak, hogy az új otthon megteremtése valóban megvalósuló álom legyen.

Beszter
NapiHami csoport

Beszter - NapiHami csoport - www.napihami.hu
Siker&Ember Blog
Minden jog fenntartva! © Trend Ingatlan | honlapkészítés: DDSWEB