Tovább pörög az ingatlanpiac! Érdemes még beszállni?

2017. december 20. | Idén alaposan felpörgött az ingatlanpiac és e tendencia várhatóan jövőre is folytatódik. A TREND Ingatlan két szakértőjével Kovács Lászlóval és Takács Attilával a lakásárak alakulásáról, az egyre népszerűbb CSOK-ról, a hitelügyintézés buktatóiról is beszélgettünk. Az évzáró értékelésben szóba került a tervezett Paks II. beruházás elindulása, valamint egy esetleges dunaújvárosi lakópark lehetősége is.

Az elmúlt öt évet a folyamatos keresletnövekedés jellemezte az ingatlanpiacon. A számok pedig azt mutatják, hogy az idei év e téren is kimagaslónak bizonyult, azaz tovább nőtt kereslet, ez pedig felfelé húzta az ingatlanárakat. Ennek hátterében az állhat, hogy emelkedtek a keresetek, egyre többen élnek a CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) nyújtotta lehetőségekkel és a bankoknál is beindult a hitelkihelyezés  adott rövid áttekintést Kovács László, aki Takács Attilával közösen részleteiben is elemezte az uralkodó a tendenciákat.

Lássuk elsőként a CSOK-ot, amelyről számos vélt vagy valós információ kering a köztudatban.


Ha az ügyfél a CSOK-hoz kapcsolt törvényben megfogalmazott feltételeknek megfelel, akkor mindenképpen érdemes belevágni, hiszen ez egyfajta ajándékpénz, amelyet kár lenne nem igénybe venni. Annyit azonban mindenkinek érdemes tudnia, hogy a CSOK-hoz valóban sok elvárást kell teljesíteni, most csak néhányat említenénk: nullás igazolás az adóhatóság felé, minimum hat hónapos társadalombiztosítási jogviszony, erkölcsi bizonyítvány, plusz ehhez jön még számos megkötés és szabály például a gyermekvállalást, vagy a házasságot illetően. Fiatalok számára ez egy remek lehetőség, hiszen akár az önerőt is jelentheti lakásvásárlás esetén. Volt számos olyan ügyfelünk, aki CSOK segítségével vásárolt nagyobb lakást. Belevágni egy építkezésbe azonban már más történet. Hiába a maximálisan felvehető összeg, plusz az államilag támogatott hitel, megfelelő önerő nélkül senkinek nem ajánlanánk, hiszen a bankok is szakaszosan finanszírozzák az építkezést.

Ha már az építkezéseknél tartunk, az idei évben nagyon kidomborodott, hogy jelentős szakemberhiánnyal küzd az ágazat. Jelentsen ez egy kisebb lakásfelújítást, vagy családi házas építkezést. A kivitelező cégek is azért küzdenek, hogy megtartsák a kvalifikált szakembereket. A többszörösen magasabb bérek miatt a külföld elszívó hatása erőteljesen megmutatkozik.

Lépjünk tovább a használt lakásokra!

E téren 10- és 20 százalék közötti emelkedést tapasztaltunk. Most meglehetősen nagy a kereslet, amely felhajtja az árakat. Rengetegen jönnek Dunaújvárosba befektetni. Keresik az ingatlanokat és meg is veszik. Ennek is köszönhető, hogy az öt évvel ezelőtti árszínvonalhoz képest szinte duplájára emelkedtek az ingatlanárak. Persze itt is vannak kivételek. Mi is gyakorta találkozunk meglepően olcsó lakáshirdetésekkel, ajánlatokkal. Az ilyen eseteknél azonban rendre kiderül, hogy valami nem stimmel az ingatlannal. Lehet, rossz környéken található, vagy valamilyen rejtett költség, plusz ügyintézési kötelezettség terheli. Ez pedig komoly feladatot ró a vásárlóra. Ma Dunaújvárosban egy kétszobás panellakás, amely a város úgymond élhető környékén található, minimum 7 millió forintnál kezdődik. A felújított, szép lakásokért pedig már 8-10 millió forintot is adnak. Az országos árszínvonalat tekintve ez még mindig alacsonynak mondható. Budapestről, Paksról, Kecskemétről Székesfehérvárról is érkeznek befektetők, akik örömmel vásárolnak Dunaújvárosban. Az emberek jelentős része józanul gondolkodik. Ha van megtakarított pénze, akkor inkább ingatlanba fektet, minthogy bankba tegye, hiszen éves átlagban is kimutathatóan legalább 8-10 százalékkal nő az ingatlanok értéke. Ha pedig kiadja az általa nem használt, de tulajdonában lévő lakást, az még további plusz jövedelmet jelenthet.

E ponton akkor érdemes szólnunk a városi albérletpiacról is...

Szintén nagy kereslet mutatkozik a bérleményekre is. Egy kétszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 50 és 80 ezer forint között mozog de természetesen itt is megvannak a különböző kategóriák. Az ár függ a bérlemény elhelyezkedésétől, bútorzottságától, felszereltségétől. Az elmúlt évek is azt bizonyították, hogy szükség lenne újépítésű társasházakra Dunaújvárosban is. A piaci információk szerint még befektető is lenne egy ilyen horderejű beruházáshoz, csak az a bökkenő, hogy már nincs megfelelő beépíthető telek.

A várost részben behatárolják az itt működő nagy-foglalkoztatók. Ezzel a helyzettel pedig kezdeni kell hamarosan valamit, hiszen tény, hogy az utóbbi erőben elindult egy dinamikus fejlődés Dunaújvárosban, ám ha nem jelennek meg nagy számban az újépítésű lakások, az akár gátja is lehet a további fejlődésnek. Mindezektől függetlenül a város továbbra is jó célpontnak számít, elég csak az Egyetemre gondolni, amely komoly vonzerőt jelent, nemcsak az itt tanulni vágyó hallgatóknak, hanem a felsőoktatási intézmény ipari partnereinek és azok kapcsolt beszállítóinak is.

Kanyarodjunk rá a 2018-as esztendőre. Mire lehet számítani?

Dunaújvárosban további keresletnövekedésre, ebből fakadóan áremelkedésre számítunk. A hírek alapján a jövő évben már elindulhat a Paks II. építése, ez pedig több szempontból is kihat majd a városra. Egyrészt elég közel vagyunk a tolnai településhez, ahol szinte elfogytak az ingatlanok, másrészt információink szerint csak olyan cégek dolgozhatnak majd a beruházáson, amelynek telephelye Paks 50 kilométeres vonzáskörzetében van, így az ipari ingatlanok, irodák is megélénkülhet az érdeklődés.

A város szűkebb térségéről, a környékbeli településekről összegzően elmondható, hogy az utóbbi időben alaposan felértékelődtek a városiak számára, hiszen az elmúlt évtizedben rengetegen költöztek ki. Elég csak Nagyvenyimre, Rácalmásra, Kulcsra vagy Kisapostagra gondolni, de a gyors elérhetőség és a látványos fejlődés miatt sokan választják már Baracs települést is. Sok ház cserélt gazdát az idei évben az egyre bővülő agglomerációban, és jövőre is erre lehet számítani.

Akkor üzleti szempontból érdemes belevágni az ingatlanvásárlásba?

Kérdés, mi a célunk? Fentebb már említettük a befektetői vonalat, amely valóban megtérülhet, hiszen várhatóan továbbra is emelkednek majd Dunaújvárosban az ingatlanárak. A korábbi években sokan kísérleteztek azzal, hogy megpróbáltak olcsón ingatlant venni, azt kicsit kipofozni, majd remélt nagy haszonnal továbbadni. Itt buktatóval is számolni kell! Kezdjük azzal, az építőanyag ára is folyamatosan növekszik, megfelelő munkaerőt is egyre bajosabb találni, sőt akkor még ott vannak a különböző díjak, illetékek, amelyeket be kell fizetni kötelező jelleggel az államkasszába. Ha folyamatában valaki ezzel foglalkozik és ismeri a piacot, akkor az rendben van. De egy-egy kockázatos próbálkozást nem érdemes bevállalni: abból nem lesz nagy üzlet.

Komoly tehertételt jelent az ingatlan eladása, vásárlása. Számos ügyintézéssel, egyeztetéssel jár és akár hónapokra is megakadhat a folyamat egy aprócska hiba miatt. Merre induljon, aki biztonságosan és kényelmesen kívánja intézni ezt a nem éppen egyszerű folyamatot?
A mi tevékenységünk nem pusztán csak az ingatlanközvetítésre, bérbeadásra terjed ki, hanem végig tudjuk vinni az egész folyamatot, ideértve a hitelügyintézést, a jogi háttér biztosítását, az energetikai tanúsítvány készítését, de akár a statikai vizsgálatot is.

Minket 95 százalékban olyan emberek keresnek fel, akik nem sűrűn adják-veszik az ingatlanokat, azaz tapasztalatlanok ezen a téren, ezért is vállaljuk ezeket a szolgáltatásokat, hogy megkönnyítsük, egyszerűsítsük számukra az eljárást. Sokan egyénileg vágnak bele, megpróbálják feltérképezni a banki lehetőségeket, közben sokadszor egyeztetnek és egyezkednek az ingatlan iránt érdeklődővel, vagy maguk kezdik el járni a terepet a megfelelő lakásért, házért. Nem könnyű feladat ez és számos előre alig látható buktatót rejt. Megbízóink számára mi egy előzetes szűrést is végzünk, segítséget nyújtunk abban is, hogy csak a tényleges érdeklődővel kelljen tárgyalnia. Gyorsak és rugalmasak vagyunk, arra törekszünk, hogy ügyfeleink válláról levegyük e terheket. Nálunk egy hiteligényléssel megvalósuló lakásvásárlás is lezajlik átlagosan három-négy hét alatt – kényelmesen, feszültségek nélkül - foglalta össze ingatlanpiaci útmutatóját a Siker & Ember blognak Kovács László és Takács Attila, akik a TREND jövőbeni terveiről is említést tettek:

 - Mi is fejlődünk, a kapacitásbővítéshez pedig ambiciózus, jól kommunikáló, dolgozni akaró új partnereket keresünk, akik olyan támogatói légkörben szeretnének kiteljesedni, ahol szakmailag és anyagilag is elismerik erőfeszítéseiket.

SzaSza
NapiHami csoport

Beszter - NapiHami csoport - www.napihami.hu
Siker&Ember Blog
Minden jog fenntartva! © Trend Ingatlan | honlapkészítés: DDSWEB