Így add el a lakásodat - TREND-i módon

2017. március 30. | Nagyon jó hírünk van az ingatlan eladást, vásárlást fontolgató olvasó számára. Kisütött a Nap! S, hogy hogyan is függ össze ez a két dolog? Erről és sok minden másról a TREND Ingatlan szakértői Kovács László és Takács Attila beszél. A napsütés, a jó idő meghozta a kedvét, mind az eladóknak, mind a vevőknek. Így hát felbolydult a piac. Sokan vágynak családi házba, leginkább kisebb kerttel, ettől függetlenül még mindig a lakáskereslet a legnagyobb.

Azt tapasztaljuk, hogy nem szívesen vágnak bele az emberek építkezésbe saját kútfőből, inkább megbíznak egy céget a kivitelezéssel, akik minden szervezési terhet levesznek a vállukról. Ha nem új építésű, akkor pedig szeretik a kész, jó állapotú, akár öregebb házakat is, amiket saját igényüknek megfelelően alakítanak át.

Mi a helyzet a kínálati oldallal? Sikeresek az emberek az eladásban?

Ezzel a kérdéssel gyorsan eljutottunk a sikeres eladás legfontosabb tényezőjéhez. Nem igazán érdemes trükközni az eladásnál azzal, hogy jó magas indulóárat adunk, mondván: hátha jön egy balek, meg majd később legfeljebb csökkentem, és egyébként is alkudozni akarnak majd. A vevők ugyanis nem ostobák, s rendkívül alapossá váltak. Jól ismerik a piacot, hiszen az online hirdetési oldalakon nagyon könnyen összehasonlítják az ajánlatokat, az irreális áru lakással pedig nem foglalkoznak. Hirdetni ráadásul nem olcsó.

Árazni tehát okosan kell! Például a környék hasonló adottságú lakásainak átlagárát figyelembe véve, s nem érdemes kifogásokat keresni, hogy a miénk mégis miért jobb, miért érhet többet. Ingatlanos körökben sokat emlegetett hiba, hogy az eladók gyakran az érzelmi többletet is beárazzák. Ez azt jelenti, hogy valamiért értéknek tartjuk, mennyi kellemes percet töltöttünk a lakásban, mennyi munkát öltünk a felújításába. Ez azonban a vevők számára nem jelent semmit.

Azt, hogy rosszul áraztunk, onnan tudjuk majd meg, hogy nem jön vevő. Ilyenkor nincs mese, csökkenteni kell az árat. Ez az egyetlen megfelelő megoldás ebben a helyzetben, ha komoly a szándékunk és nem csak hobbiból tettük piacra az ingatlanunkat.

Sokan döntenek úgy eladás előtt, hogy felújítják az ingatlanjukat. Van ennek értelme?

A túlárazás után egy másik gyakran elkövetett hiba, amikor az eladás érdekében a tulajdonos felújítja a lakást. Ez annál nagyobb baklövés, minél nagyobb mértékű a felújítás. Az ugyanis garantált, hogy a felújításra elköltött pénz nem fog megtérülni. Hiába újítunk fel, alig valamivel magasabb árért tudjuk majd eladni a lakást, mint a szomszéd, akinél még az ötvenes években rakták le a metlakit. Ennek oka, hogy sok vevő a lakást amúgy is át akarja szabni, a saját ízlésére akarja formálni. Miért jönne be neki a te narancssárga csempéd és a kék fal a konyhában?

Egy tisztasági festés még beleférhet, semleges színekkel, hiszen viszonylag kis összeg ellenében mégis vonzóbbá válik a lakás, ugyanakkor a vízvezeték vagy az elektromos hálózat cseréjébe teljesen felesleges belefogni. Halkan azért megjegyeznénk: a festés is kétélű fegyver. A tapasztalatok szerint sok vevő pont akkor kezd gyanakodni penészre, beázásra, repedésekre, amikor frissen festett lakást lát.

A kínálat óriási, hogyan tudunk kitűnni a tömegből? Miért pont az én lakásomat vegyék meg?

Az ingatlan is olyan, mint minden más termék. Egy kis fazonigazítás, egy jó fotó, egy megfelelő bemutatkozás, és mindjárt más lesz a véleménye a vevőknek, holott a lényeg ugyanaz maradt. Egy bizonyos minőségi szint felett pedig már elkezdhetünk illúziót, álmot, életérzést árulni. Ez azonban már egy messzire vezető téma, melynek külön neve is van: home staging. Ezt magyarul a lakás színpadra állításának nevezzük. Ez egy szakma, amit ingatlanosok, lakberendezők végeznek hazánkban is.

A lényeg, hogy nem üresen és nem is telezsúfolva próbáljuk bemutatni a lakást, hanem a fantáziát beindító elrendezéssel, a lakás előnyeit kiemelő bútorokkal, dekorációval. Az a legjobb, ha a vevő bele tudja álmodni az életét, ami egy üres vagy zsúfolt lakást látva nem szokott menni. Ha ez lehetetlen, mert mondjuk nem tudjuk hova tenni a holminkat, akkor is rendet kell rakni, és minden olyan tárgyat eltüntetni, ami arra utal, hogy laknak a lakásban. Minden személyes tárgy megakasztja a vevőt az álmodozásban. Alapszinten: az eladásnak nem tesz jót a mosatlan edény, a félig kinyomott fogkrémes tubus vagy a száradó alsónarágok.

Az ingatlan eladás profi szakemberre bízva azonban sokban leegyszerűsödhet, s nem válik nyűggé, bosszantó türelmetlenséggé. Tehát akinek ehhez az egészhez nincs kedve vagy ideje, annak azt tanácsoljuk: forduljon szakemberhez, keresse aTREND Ingatlant, a Dózsa György út 52-ben, vagy interneten a www.trend-ingatlan.hu oldalon!

                                                                                                          Beszter
Napi Hami csoport

Beszter - NapiHami csoport - www.napihami.hu
Siker&Ember Blog
Minden jog fenntartva! © Trend Ingatlan | honlapkészítés: DDSWEB